Beneficiile utilizării unui perfuzor cu ac plastic în administrarea intravenoasă a medicamentelor sunt susținute atât de capacitatea demonstrată de a transporta medicamentul în liniile și seturile intravenoase conectate la pacient, cât și de siguranța și ușurința folosirii.
Rezistente la torsiune, realizate din materiale biocompatibile, non-toxice, apirogenice (care previn apariția febrei), în ambalaje sterile, aceste instrumente medicale sunt utilizate în practica clinică pentru a facilita, eficientiza și optimiza administrarea medicamentelor intravenoase, cu minimum de efort.
Instrumente medicale necesare perfuzării
Un perfuzor cu ac plastic dispune de un filtru special, realizat din materiale cu proprietăți care împiedică dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor, însă care nu contaminează și lichidul perfuzat. Permițând intrarea aerului, pentru a asigura formarea picăturii care conține medicamentul, acest dispozitiv medical dispune și de o cameră de aer cu picurator și filtru, care nu permite trecerea impurităților. Debitul soluției perfuzabile poate fi reglat cu ajutorul dispozitivului anexat.
Având capacitatea de filtrare a particulelor peste o anumită dimensiune, astfel încât să fie evitat accesul substanțelor non-medicamentoase în organism, utilizarea unui perfuzor cu ac plastic va facilita administrarea tratamentului medicamentos perfuzabil. Acul cu vârf ascuțit, confecționat din material plastic siliconat, permite adaptarea rapidă la soluția perfuzabilă, astfel încât aceasta să poată fi administrată rapid, fără a fi necesare intervenții complicate și greu de gestionat.
Capacitate de optimizare a administrării soluțiilor perfuzabile
Funcționalitatea unui astfel de dispozitiv medical este asigurată de arhitectura specifică, așadar de structura care îi permite să dispună de un port de injectare, canulei de plastic, dispozitivului de aerisire manuală, micropicuratorului cu calibrare, precum și tubului conector. Sistemul care asigură conectarea la soluția perfuzabilă, de tip luer lock sau roller, permite formarea picăturilor de medicament la un debut constant, care poate fi ajustat de către pacient sau personalul clinic.
Beneficiile utilizării unui perfuzor cu ac plastic
Pe lângă faptul că sunt accesibile și ușor de întrebuințat în practica clinică, aceste dispozitive medicale prezintă și alte beneficii:
- Folosirea lor este asociată cu un risc mai scăzut de rănire prin înțepare;
- Implicit, acest lucru este asociat cu înregistrarea unui stres redus din partea pacientului;
- Medicamentul este livrat în circulația sangvină în debitul dorit, în funcție de particularitățile și necesitățile fiziologice ale pacientului;
- Dispune de sistem antibacterian și filtru pentru particule, necesare unei administrări corecte a soluției perfuzabile;
- Posibilitatea de ajustare rapidă și exactă a ritmului de infuzie;
- Capacitatea de controlare a ritmului formării picăturilor;
- Posibilitatea de adaptare la orice tip de soluție perfuzabilă;
- Metodă convenabilă de a administrare a unei game variate de soluții medicamentoase;
- Perfect pentru pacienții care nu pot urma tratamente cu medicamente administrate, în mod uzual, pe cale orală.
Alternative viabile pentru desfășurarea optimă a actului medical
Datorită dimensiunilor mult mai mici, spre deosebire de un cateter intravenos, dar și a design-ului specific, aceste instrumente medicale pot fi utilizate pentru a avea acces la vase de sânge, vene, situate superficial. Prin urmare, nu doar că sunt mai puțin dureroase, dar permite accesul la vene mici, de calibru redus, cum sunt cele ale sugarilor sau persoanelor mai în vârstă. Pot fi folosite și pentru persoanele cu spasm venos și pentru vene de la nivelul mâinilor, scalpului și piciorului. Sunt ideale pentru persoanele care au tripanofobie (frică de ace), fiind puțin probabil să provoace sângerări abundente, leziuni sau colapsul venei, odată ce acul este îndepărtat.