Osteoporoza este o boala in care oasele devin fragile cu riscul de a se rupe, boala ce se manifesta uneori cu dureri si ingreunarea deplasarii. Este intilnita la barbati, uneori copii, dar mai ales in rindul femeilor cind acestea ajung in pragul menopauzei. Pierderea unei cantitati de mase osose este normala si incepe la 30 de ani pina la virsta de 70 de ani. La femei din cauza menopauzei cind ovarele se opresc in producerea estrogenului care ajuta la mentinerea masei osoase, se poate declansa aceasta boala, care daca nu este controlata poate duce la agravarea sanatatii. Alta cauza a osteoporozei poate fi deficitul de vitamina D si de calciu . Daca corpului nu-i este administrat suficient calciu, acesta isi va lua din oase, fapt ce va duce la imbolnavirea cu osteoporoza. Exercitiile si mersul pe jos stimuleaza organismul sa contribuie la mentinerea sistemului osos puternic si sanatos. Osteoporoza poate fi cauzata si de o dereglare hormonala in cazul in care s-au facut tratamente cu medicamente cu cortizon. Fumatul si consumul de alcohol ,menopauza timpurie ,anorexia ,bulimia, sint factori ce duc la osteoporoza. Multe persoane bolnave de osteoporoza nu au avut nici un simptom pina cind de exemplul s-a intimplat sa aiba o fractura cazind. Pentru diagnosticare se face un test pentru a se afla densitatea mineralelor din oase ,o radiografie este de asemenea indicata. Tratamentul hormonal este indicat pentru femeile care au o menopauza la virsta timpurie ,acest tratament ajutind la imbunatatirea densitatii oaselor si impiedica evaluarea bolii. In cazul osteoporozei este importanta dieta care trebuie sa contina alimente bogate in calciu ,in general consumul lactatelor care maresc cantitatea de calciu din organism.
Osteoporoza înseamna „os poros”. Pâna nu demult considerata o stare normala a vârstnicului, osteoporoza este considerata în prezent o boala, caracterizata prin reducerea densitatii minerale osoase, asociata cu compromiterea structurii osoase, ceea ce predispune osul la fractura în urma unui traumatism de mica intensitate sau chiar în lipsa acestuia. Oasele osteoporotice nu arata, la prima vedere, altfel decât oasele normale. Ele sunt însa mai putin dense, prin pierdere de substanta osoasa, ceea ce se reflecta în structura lor interna, care este profund afectata – asemenea unei tesaturi vechi, cu urzeala subtiata si pe alocuri rupta. Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os.
Dupa vârsta de 35 de ani osul pierde în mod continuu din substanta sa, un fenomen normal si natural odata cu înaintarea în vârsta. Aceasta pierdere poate deveni însa o problema serioasa daca „rezerva osoasa” initiala a fost prea mica sau daca pierderea de substanta osoasa se face prea repede. Rezultatul este cresterea riscului de fractura, fie printr-o cadere obisnuita, ca în cazul încheieturii mâinii sau soldului, fie printr-un efort moderat de ridicare, ca în cazul vertebrelor.
Principalii factori de risc sunt:
* vârsta peste 65 de ani.
* anumite tratamente medicamentoase – de ex. tratamente de lunga durata cu unele medicamente anti-inflamatorii si anti-epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni.
* aport inadecvat de calciu alimentar, de ex. în urma unor interventii chirurgicale ca si gastrectomia (înlaturarea unei portiuni din stomac) sau histerectomia totala care afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de catre organism.
* activitate fizica insuficienta.
* greutate corporala prea mica sau constitutia subtire – oasele au din start o densitate mai mica.
* sexul feminin – de patru ori mai multe femei decât barbati sufera de osteoporoza
* întreruperi ale ciclului menstrual – osteoporoza afecteaza foarte adesea femei aflate în post-menopauza, dar riscul creste chiar si în situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care întrerup temporar ciclul menstrual.
* alti factori de risc – fumatul, consumul de alcool, etc. Fumatul pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbtia calciului si reduce cresterea osoasa.
Calciul este necesar pentru edificarea osului. Un aport generos de calciu nu este suficient pentru a preveni osteoporoza. Aportul inadecvat de calciu poate însa accentua tendinta de demineralizare a osului. Pentru absorbtia calciului si fixarea sa în os, este necesara vitamina D. Un adult are nevoie zilnic de 1000mg calciu si 400-800 UI vitamina D.
Clasic, fractura se defineste ca o discontinuitate a osului, produsa în urma unui traumatism. Atunci când un os nu poate suporta forta exercitata asupra lui, se rupe. În cazul fracturilor, durerea este intensa, apare chiar din primul moment datorita mobilitatii capetelor osului fracturat. Fracturile pot fi clasificate în mai multe categorii: simpla (osul se rupe într-un singur loc), cominutiva (osul se rupe în mai multe segmente), închisa (pielea este intacta), deschisa (pielea este sectionata de fragmente osoase determinând lezarea vaselor de sange, a nervilor si a muschilor). Gravitatea unei fracturi osoase depinde de localizare si de gradul de distrugere a osului si a tesuturilor adiacente. Osul are calitatea de a se vindeca singur într-un timp relativ scurt, însa fara interventia medicului ortoped exista riscul de a se vindeca într-o pozitie necorespunzatoare. Administrarea unor suplimente de calciu si vitamina D manifesta o reducere a riscului de fracturi cu 20%. În sectiunea accidente sportive, gasiti informatii si despre alte afectiuni ale aparatului locomotor.
Polenul si laptisorul de matca sint indicate in aceasta boala fiind laxative.
Tulburarile renale,incepand cu dezechilibrele energetice si continuand cu modificarileorganice reprezinta sursa cea mai importanta a afectiunilor sistemuluiosos (articulatii, coloana vertebrala, dantura
Este o parere gresita aceea ca produsele lactate ar aduce necesarul decalciu in organism. Ele nu pot compensa nici pe de parte pierderile maripe care le sufera bolnavii de osteoporoza. In schimb, este nevoie de unaport energetic suplimentar pentru rinichii dumneavoastra, pe care ilputeti obtine din combinatia de ginseng cu laptisor de matca. Astfel,organismul va fi mai apt sa retina si sa metabolizeze corect calciul,iar oasele isi vor reface densitatea cuvenita.
aloe vera stimuleaza regenerarea celulara (accelereaza de 6-8 ori cresterea celulelor noi, sanatoase)
Pentru reducerea riscului de a avea fracturi, precum si efectele osteoporozei, va propunem:
Aloe Vera Gel sau Aloe Freedom (1 litru) – câte 2 linguri dimineata si 2 la prânz pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de masa; se bea cu înghitituri mici pentru a facilita absorbtia la nivelul mucoasei bucale.
Aloe Blossom Herbal Tea – optional, câte 1 pliculet la 1,5 litri apa. Se bea zilnic.
Nature-Min (180 tablete) – câte 6 tablete pe zi în prima luna de tratament, 3 tablete pe zi în urmatoarele luni de tratament. Se pot înlocui cu Forever Calcium (90 tablete).
Forever Active HA (60 tablete) – câte 2 tablete pe zi.
Forever Bee Pollen 3×1 tableta/zi sublingual.
Forever Gin-Chia (100 tablete) – se iau câte 2 tablete pe zi.