Ce este anxietatea si cum o poti trata

Ce este anxietatea si cum o poti trata

Anxietatea este o emotie naturala si comuna pe care oamenii o experimenteaza in diverse situatii, cum ar fi inainte de un examen important, inainte de o intalnire sau in timpul unei situatii neplacute. Intr-un mod general, anxietatea se refera la sentimentul de neliniste sau ingrijorare cu privire la viitor sau la un eveniment care poate sa apara, dar asupra caruia nu avem controlul.

Aceasta emotie poate fi utila in anumite situatii, deoarece ne poate ajuta sa ne pregatim mai bine si sa ne concentram atentia asupra a ceea ce trebuie facut. In cazul in care anxietatea devine excesiva sau persistenta, poate duce la probleme de sanatate mintala si fizica.

Tipuri de anxietate

Anxietate generalizata – aceasta este o stare de anxietate persistenta si constanta care poate afecta multe aspecte ale vietii unei persoane. Simptomele includ neliniste excesiva, iritabilitate, oboseala si probleme cu somnul.

Atacurile de panica – acestea sunt episoade scurte de anxietate intensa, care apar brusc si pot provoca simptome fizice precum palpitatii, tremur, transpirații, ameteli si senzatii de sufocare.

Vezi si:  Ce trebuie sa stii despre atacul de panica

Fobii – acestea sunt frici irationale sau excesive de anumite obiecte sau situatii, cum ar fi frica de a zbura cu avionul sau de a merge la dentist.

Tulburarea obsesiv-compulsiva – aceasta este o tulburare de anxietate caracterizata prin ganduri repetitive si obsesive, precum si comportamente compulsive sau rituale.

Tulburarea de stres post-traumatic – aceasta este o tulburare de anxietate care apare dupa un eveniment traumatizant, cum ar fi un accident grav, o agresiune sexuala sau un atac terorist.

Cum poti trata anxietatea?

Identifica sursele de stres

Primul pas in tratarea anxietatii este de a identifica sursele de stres. Acestea pot fi o varietate de lucruri, cum ar fi probleme la locul de munca, probleme de relatii, probleme financiare sau probleme de sanatate. Identificarea surselor de stres ne poate ajuta sa gasim solutii si sa luam masuri pentru a reduce anxietatea.

Exercitiile fizice

Exercitiile fizice sunt una dintre cele mai bune modalitati de a reduce anxietatea. Acestea ajuta la eliberarea de endorfine si serotonine, substante chimice care ne fac sa ne simtim mai bine. Putem sa facem exercitii fizice regulat, de preferat cel putin 30 de minute pe zi.

Vezi si:  Cum poti face diferenta dintre stres si epuizare

Relaxarea

Exista multe tehnici de relaxare care ne pot ajuta sa reducem anxietatea. Acestea includ meditatia, yoga, respiratia profunda, aromaterapia si masajul. Este necesar sa gasim una sau mai multe tehnici de relaxare care functioneaza pentru noi si sa le practicam in mod regulat pentru o sanatate mai buna.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *