Ce este si cum poti trata tulburarea obsesiv compulsiva

Ce este si cum poti trata tulburarea obsesiv compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva mai poarta denumirea de TOC si este o afectiune de sanatate mentala care se caracterizeaza prin prezenta gandurilor obsesive sau a comportamentelor compulsive. Persoanele care sufera de tuburare obsesiv-compulsiva pot experimenta ganduri persistente, repetitive si intruzive care ii fac sa se simta anxiosi sau nelinistiti. Aceste ganduri sunt adesea asociate cu frica, neliniste sau anxietate si pot fi legate de diverse subiecte, cum ar fi curatenia, siguranta personala, simetria sau religia.

Cum poate fi definita tulburarea obsesiv compulsiva

Comportamentele compulsive sunt actiuni repetate pe care le facem pentru a reduce anxietatea generata de gândurile obsesive. De exemplu, cineva care se teme de infectii poate sa se spele des pe maini, iar cineva care are ganduri obsesive legate de simetrie poate sa verifice de mai multe ori daca a inchis usa sau daca a aranjat lucrurile intr-un anumit fel.

Tulburarea obsesiv-compulsiva poate fi o afectiune debilitanta care poate afecta viata de zi cu zi a persoanelor care sufera de aceasta. Dar exista tratamente eficiente disponibile pentru tulburarea obsesiv-compulsiva, inclusiv terapie cognitiv-comportamentala si medicamente.

Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) este un tip de terapie care se concentreaza pe schimbarea gandurilor si comportamentelor daunatoare. TCC-ul pentru tulburarea obsesiv-compulsiva se concentreaza pe identificarea si schimbarea gandurilor si comportamentelor obsesive si compulsive prin utilizarea unor tehnici precum expunerea si prevenirea ritualurilor si terapia de acceptare si angajament. Terapia poate fi efectuata individual sau in grup si poate fi combinata cu medicamente.

Medicamentele antidepresive sunt adesea prescrise pentru tulburarea obsesiv-compulsiva. Aceste medicamente ajuta la reglarea nivelurilor de serotonina, un neurotransmitator care joacă un rol important in reglarea starii de spirit si a anxietatii. Desi aceste medicamente pot fi eficiente in tratarea simptomelor tuburarii obsesiv-compulsive, pot fi necesare cateva saptamani sau luni pentru a observa o imbunatatire semnificativa.

In plus, exista unele lucruri pe care le poti face pentru a gestiona mai bine simptomele tulburarii obsesiv-compulsive. Cateva dintre aceste aspecte sunt:

  • Invatarea tehnicii de relaxare, cum ar fi respiratia profunda sau meditatia, poate ajuta la reducerea anxietatii.
  • Evita alimentele dar si bauturile care contin cofeina, deoarece acestea pot creste anxietatea.
  • Creeaza o lista cu activitati distractive si placute care te pot ajuta sa te distragi de la toate gandurile obsesive.
  • Pastreaza o dieta echilibrata si incearca sa faci miscare in mod regulat, deoarece un stil de viata sanatos poate ajuta la reduci toate acele probleme create de tulburarea obsesiv compulsiva.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *