Ce implica dieta vegana si care sunt beneficiile aduse

Ce implica dieta vegana si care sunt beneficiile aduse

Dieta vegana este o forma de alimentatie care exclude complet produsele de origine animala, inclusiv carne, lactate, oua, miere si alte alimente de origine animala. In schimb, aceasta dieta se bazeaza foarte mult pe fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase.

Cu toate ca poate fi dificil sa urmezi o dieta vegana, exista o serie de beneficii pentru sanatatea ta si pentru mediul inconjurator.

Beneficiile aduse de dieta vegana

In primul rand, dieta vegana poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase si poate reduce riscul de obezitate si de boli cronice asociate acesteia, cum ar fi diabetul de tip 2 dar si bolile de inima. Studiile au aratat ca persoanele care adopta o dieta vegana au tendinta de a avea un indice de masa corporala mai mic decat cei care consuma carne si alte produse de origine animala.

In al doilea rand, dieta vegana este bogata in nutrientii esentiali precum vitaminele C, E și K, potasiu si fibre. De asemenea, poate fi bogata in proteine, desi este important sa planifici alimentatia astfel incat sa te asiguri ca primesti toti nutrientii necesari.

Vezi si:  Sfaturi pentru a pierde in greutate mai eficient

De asemenea, exista si beneficii ecologice in urmarea dietei vegane. Productia de carne si alte produse de origine animala implica un consum mare de resurse, cum ar fi apa, energie si sol. Mai mult de atat, emisiile de gaze cu efect de sera din productia de carne sunt o sursa importanta de poluare a aerului. Prin urmare, prin adoptarea unei diete vegane, poti contribui la reducerea impactului tau asupra mediului inconjurator.

Cu toate acestea, trebuie sa fii atent la nutrientii pe care ii obtii din alimente si sa te asiguri ca ii oferi corpului tau toti nutrientii de care are nevoie. De exemplu, in dietele vegane trebuie sa fii atenta la aportul de proteine, calciu și vitamina B12. Acesti nutrienti sunt de regula gasiti in produsele de origine animala, astfel incat in dietele vegane trebuie sa  fie obtinute din surse alternative, cum ar fi nucile, leguminoasele, semintele sau suplimentele alimentare

In concluzie, dieta vegana poate fi benefica pentru sanatatea ta si pentru mediul inconjurator. Daca vrei sa incerci o astfel de dieta, este important sa planifici cu atentie alimentatia pentru a te asigura ca obtii toti nutrientii de care ai nevoie. Cu un pic de planificare si de atentie, poți obtine toate beneficiile pe care o dieta precum cea vegana le ofera.

Vezi si:  Iata care sunt proteinele care te ajuta sa slabesti

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *