Descopera ce alimente iti distrug dantura

Descopera ce alimente iti distrug dantura

O alimentatie echilibrata este mai mult decat esentiala pentru sanatatea organismului, mai ales a dintilor. Cu toate astea, unele alimente aparent inofensive pot avea un impact negativ asupra danturii, favorizand aparitia cariilor, eroziunea smaltului sau inflamatiile gingivale. In cele de mai jos vei descoperi o lista a alimentelor care pot distruge sanatatea danturii si motivele pentru care acestea ar trebui consumate cu moderatie.

Iata care sunt alimentele care iti pot distruge dantura

Zaharul rafinat – dusmanul principal al dintilor

Dulciurile, prajiturile, bomboanele si bauturile racoritoare bogate in zahar sunt printre cele mai nocive pentru dantura. Zaharul hraneste bacteriile din cavitatea bucala, care produc acizi ce ataca smaltul dentar. In timp, acest proces duce la aparitia cariilor. Bomboanele tari sau lipicioase, precum caramelele, sunt extrem de periculoase deoarece raman pe suprafata dintilor pentru perioade lungi de timp, iar asta in timp sporeste riscul de deteriorare.

Alimentele acide – eroziunea smaltului

Fructele citrice, asa cum ar fi lamaile, portocalele si grepfrutul, cu toate ca sunt sanatoase, contin cantitati mari de acizi care pot eroda smaltul dentar. Consumul excesiv de suc de lamaie sau de alte bauturi acide poate slabi structura dintelui, facandu-l mai vulnerabil la carii. Este important sa clatesti gura cu apa dupa ce consumi astfel de alimente si sa eviti periajul imediat.

Vezi si:  Cum iti poti detoxifia pielea

Bauturile carbogazoase

Pe langa continutul ridicat de zahar, bauturile carbogazoase sunt extrem de acide, ceea ce le face daunatoare pentru smaltul dentar. Inclusiv variantele „dietetice” sau fara zahar contin acizi fosforici si citrici care contribuie la deteriorarea dintilor. Consumul frecvent al acestor bauturi poate cauza demineralizarea smaltului, iar asta in timp va duce la slabirea dintilor si sensibilitate dentara.

Alimentele lipicioase

Fructele uscate, cum ar fi stafidele sau caisele confiate, sunt considerate optiuni sanatoase, dar se pot lipi de dinti, ramanand in spatiile interdentare pentru perioade lungi. Acest lucru favorizeaza inmultirea bacteriilor si formarea placii bacteriene. De asemenea, trebuie sa stii ca aceste alimente sunt de cele mai multe ori bogate in zaharuri naturale care pot contribui la aparitia cariilor.

Produsele bogate in amidon

Chipsurile, painea alba, biscuitii si alte produse procesate din faina alba sunt transformate de enzimele salivare in zahar, hranind bacteriile din gura. Resturile alimentare din astfel de produse tind sa ramana intre dinti, favorizand formarea cariilor si inflamatiile gingivale.

Vezi si:  Zodiile care au parte de multi prieteni

Cafeaua si ceaiul indulcit

Consumul in mod frecvent de cafea sau ceai, mai ales daca sunt indulcite, poate duce la patarea dintilor si in timp la acumularea placii bacteriene. In plus, aceste bauturi au un efect deshidratant asupra cavitatii bucale, reducand cantitatea de saliva care protejeaza dintii.

Cum iti poti proteja dantura?

Clateste-ti gura cu apa dupa consumul de alimente acide sau dulci.

Foloseste defiecare data o pasta de dinti cu fluor pentru a intari smaltul.

Evita gustarile care mentin nivelurile de acid ridicate in gura.

Programeaza vizite la stomatolog pentru controale dar si igienizari profesionale care sa iti ofere o dantura perfecta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *