Hipertensiune arteriala Tratament naturist hipertensiune

Hipertensiunea arteriala este un sindrom caracterizat prin cresterea presiunii sistolice si diasistolice peste valorile medii normale admise (normal dupa OMS: intre 10-14 cmHg-maxima si 6-9 cmHg – minima). Cresterea tensiunii arteriale poate avea cauze precise: boli de rinichi, boli endocrine, unele boli cardiovasculare etc. Exista si o asa numita hipertensiune esentiala in care nu gasim o cauza anume, dar in antecedentele parintilor exista hipertensiunea.
Boala se manifesta cu ameteli, dureri de cap, vajaituri in urechi, tulburari de vedere, iar cu timpul se visceralizeaza (adica deterioreaza functia unor organe vitale cum ar fi rinichiul, creierul, miocardul); in aceasta faza apar si simptomele organelor afectate.

Calciul

Mai multe studii au pus in evidenta asocierea dintre aportul crescut de calciu alimentar si

scaderea tensiunii arteriale

Se pare ca un supliment de calciu (de 1,5 g pe zi) are un efect benefic asupra presiunii sangvine.

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3, care se gasesc aproape exclusiv in pestele gras, au un efect antihipertensiv, in special la persoanele cu TA marita. Totusi, pentru a obtine efectele dorite, ar trebui sa se consume cca 10 portii de peste gras pe saptamana, sau sa se ia suplimente de ulei de peste. Un aport scazut in lipide, dar bogat in acizi grasi omega 3 ar antrena de asemenea o scadere a presiunii arteriale.

Usturoiul ajuta la dilatarea vaselor sangvine, implicit scade tensiunea arteriala.

Aloe Vera Gel – 2 linguri dimineata si 2 seara, pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de masa. Se bea cu înghitituri mici pentru a facilita absorbtia la nivelul mucoasei bucale.
Garlic Thyme – 3x 2 capsule/zi

tot ce are sodiu nu e recomandat
Nu se recomanda : fumatul, alcoolul in exces
sare de masa
mustar, ketchup, sos de soia, chili, maioneza din comert
masline
supe la plic, concentrat de supa (cuburi)
chips-uri, arahide sau biscuiti cu sare
branzeturi sarate: telemea, branza de burduf, branza feta, mozzarella
mezeluri
fructe de mare
peste sarat sau afumat, unele tipuri de peste congelat (verificati continutul de sodiu de pe ambalaj)
conservele de carne, legume; sucul de rosii
prajiturile din comert care contin sare sau bicarbonat de sodiu
apa minerala care contine mai mult de 23 mg sodiu pe litru

Care sunt cauzele si factorii de risc?

– Fumatul, consumul de alcool, obezitatea, stresul sau un stil de viata sedentar sporesc riscul de aparitie a hipertensiunii.
– Carente in alimentatia mamei in timpul sarcinii pot predispune fatul la hipertensiune.
– Copiii care se nasc supraponderali sunt mai expusi riscului de hipertensiune ca adulti.

Care pot fi complicatiile bolii?

In cazul netratarii adecvate a hipertensiunii se poate ajunge la probleme medicale serioase cum ar fi ateroscleroza (ingrosarea arterelor), infarctul de miocard (atacul de inima), dureri de piept (angina), marirea volumului inimii (hipertrofia), suferinta rinichilor sau chiar accident vascular cerebral.

Cum putem preveni aparitia hipertensiunii arteriale?

Pentru a putea preveni aparitia hipertensiunii arteriale este indicat sa reducem cat mai mult factorii de risc. Astfel, sunt foarte importante urmatoarele:
– evitati fumatul
– mancati o dieta sanatoasa
– nu consumati alcool in exces
– faceti exercitii fizice in mod regulat
– supravegheati-va greutatea: o talie de peste 100 cm la barbati si 90 cm la femei prezinta un risc sporit
– evitati stresul.