Ce este Aloe Vera

Denumirea de Aloe Barbadensis Miller s-a dat de catre botanistul Miller care a descris pentru prima data planta de aloe din insulele Barbados, planta fiind cunoscuta în comert, sub numele de ALOE VERA, care în latina înseamna aloe adevarata din cauza efectului terapeutic important, apartinând familiei Liliacee.

Planta are înaltimea de 75-125 cm, având 12- 25 frunze late, carnoase, în forma de lance, cu marginile în forma de dinte de fierastrau, care cresc de la nivelul solului, greutatea unei frunze atingând între 700-1500 grame. Tulpina plantei se termina cu o floare de forma cilindrica galben-rosiatica.

Se presupune ca planta a fost descoperita în Africa, raspândita în timp în jurul Marii Mediterane precum si în multe tari tropicale si subtropicale, crescând natural în Africa de Nord, Est si Sud în tarile din jurul Marii Mediterane, Marii Rosii, India, China si insulele Oceanului Indian.

Este cultivata în insulele din Marea Caraibelor, Republica Dominicana, Barbados, Jamaica, Puerto Rico, Texas; California, Arizona si Mexic, planta neputând creste în zonele geografice unde temperatura coboara pentru mult timp sub 0 grade C.

Primele însemnari despre folosirea plantei în scopuri terapeutice au aparut pe tablitele de lut sumeriene. Planta se regaseste pictata pe vase egiptene si grecesti timpurii; de asemenea si Biblia pomeneste în diferite locuri de ALOE. Faraonii o considerau elixirul vietii lungi. La greci, ALOE a fost simbolul frumusetii, rabdarii, norocului si sanatatii. Hipocrate descrie în numeroase scrieri despre efectele terapeutice ale plantei, în Japonia este considerata o planta imperiala. Se cultiva mai multe specii, care se manânca, se beau, se utilizeaza intern si extern, sub toate formele ei. Chinezii o folosesc în cazul arsurilor si în diferite afectiuni dermatologice, ca si pentru tratarea arteriosclerozei.

Vezi si:  Ingredientele toxice din cosmetice pe care trebuie sa le eviti

Trecutul legendar si experientele deosebite rezultate de-a lungul timpului din utilizarea plantei, au îndemnat multi cercetatori de a utiliza atât gelul pur de ALOE VERA, cât si alte produse ce deriva din acesta, în combinatie cu alte plante medicinale cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Plantele ALOE VERA sunt plantate în rânduri la o distanta de 60-70 cm una de alta, frunzele se recolteaza numai manual fiind detasate sub asa-numita linie de gel, astfel încât întreaga cantitate de gel ramâne în frunze. Se recolteaza frunzele exterioare, 3-5 frunze de pe fiecare planta la interval de 5-8 saptamâni.

Substantele componente din ALOE VERA

In ultimii 7 ani F.L.P. a efectuat în laboratoarele proprii, cercetari asupra profilului multifunctional al gelului ALOE VERA. La Carrington Laboratories s-au efectuat cercetari asupra unei polizaharide din ALOE VERA care stimuleaza sistemul imunitar. I.A.S.C. a facut contract cu Universitatea Texas pentru cercetarea continutului de polizaharide, aloina, magneziu, calciu, asupra pH-ului gelului de ALOE VERA, recent fiind identificata componenta Acemannon, cu rol în întarirea sistemului imunitar.

Vezi si:  Gesturi romantice pe care trebuie sa le faci in orice moment

Lignina, saponinele
Lignina penetreaza cu usurinta straturile superficiale ale pielii având rolul de purtator al celorlalte componente.
Saponina are efect dezinfectant.
Antrachinone
Gelul contine 12 antrachinone cunoscute sub denumirea de laxative, care împreuna cu celelalte componente din gel asigura efect analgezic, antibacterian, antifungic si antiviral.
aloina laxativ, emetic
barbaloina antibiotic, laxativ slab
izobarbaloina antibiotic, analgezic
acidul de ALOE antibiotic
emodin de ALOE antibacterian, laxativ
acid antilen antiviral
esterii acidului antilen sedativi
uleiuri volatile analgezice, anestezice
artranolul, artrazenul
rezistanol

Vitamine

Vitamina A (Caroten) efect asupra acuitatii vizuale, aparând celulele de radicalii liberi
Vitamina B1 (Thiamina) regenerator tisular
Vitamina B2 (Riboflavina) împreuna cu vitamina B6 efect în stari carentiale
Vitamina B 3 (Niacina) ajuta în detoxificarea si reglarea metabolismului
Vitamina B6 (Piridoxina) împreuna cu vitamina B2 are efect în stari carentiale
Vitamina B9 (Acid folic) anemii
Vitamina B12 (Cobalamina) indispensabila în functionarea celulei nervoase, în hematopoeza, în metabolismul intermediar
Vitamina C rol important în metabolismul intermediar, în procesul de cicatrizare, stabilizator de membrana celulara
Vitamina E (Tocoferol) stabilizator de membrana celulara împreuna cu vitamina C
Colina – stimulator al nervului vag, rol important în metabolism

Vezi si:  Iata cele mai potrivite plante pentru apartament

Substante minerale

ALOE VERA contine 20 de substante minerale de importanta vitala:

Calciu indispensabil în osteogeneza
Fosfor indispensabil în osteogeneza
Potasiu indispensabil activitatii musculare
Fier componenta esentiala a hemoglobinei
Sodiu indispensabil în schimbul normal de apa-saruri
Clor antiseptic
Mangan, magneziu ajuta în functionarea sistemului muscular si nervos
Cupru rol în metabolismul celular
Crom înlesneste activitatea enzimelor, reduce acizii grasi
Zinc rol în metabolismul protidic

Mono si polizaharide

Celuloza, glucoza, manoza, aldopentoza, acemannon.

Hormoni

Auxin, cibberellin au efect antiinflamator si stimuleaza refacerea tesuturilor.
Acid salicilic
Componenta de tip aspirina cu efect analgezic.

Aminoacizi

Aminoacizii sunt proteine care furnizeaza energie, au rol de catalizator (mai ales în cadrul hidrolizei), regleaza echilibrul chimic si contribuie la regenerarea tisulara. Organismul uman contine 22 de aminoacizi dintre care 8 sunt esentiali, organismul neputând sa-i produca, necesarul fiind asigurat prin alimentatie. ALOE VERA contine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei 14 aminoacizi neesentiali.
Aminoacizi esentiali
Izoleucina, leucina, lizina, metionola, fenilalanina, threonina, valina.
Aminoacizi neesentiali
Acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, cistina, glicina, histidina, hidroxiprolina, pralina, tirozina, serina.